• Winter op komst… dus ook ijs op komst …. 2
  • Winter op komst… dus ook ijs op komst …. 3
  • Winter op komst… dus ook ijs op komst …. 4
  • Winter op komst… dus ook ijs op komst …. 5
  • Winter op komst… dus ook ijs op komst …. 6
  • Winter op komst… dus ook ijs op komst …. 2
  • Winter op komst… dus ook ijs op komst …. 3
  • Winter op komst… dus ook ijs op komst …. 4
  • Winter op komst… dus ook ijs op komst …. 5
  • Winter op komst… dus ook ijs op komst …. 6

Winter op komst… dus ook ijs op komst ….

Staat uw auto ‘s nachts buiten? Dan moet u in deze tijd van het jaar wellicht vaker dan u wil met de ijskrabber in de weer. Met deze tips blijven uw ruiten mooi ijsvrij en verliest u ‘s morgens dus geen tijd. Dat is niet alleen beter voor uw ochtendhumeur, u rijdt ook veiliger onderweg.

De belangrijkste tip die we u kunnen geven: dek uw voorruit ‘s avonds af. Vergeet ook uw achterruit niet. Gebruik daarvoor een stuk karton of een oude handdoek, of iets anders dat u onder uw ruitenwissers of tussen uw deuren kunt klemmen. Het karton of de handdoek vermijdt dat er zich ijs vastzet op uw voorruit. Hebt u nog enkele zakjes liggen, dan kunt u die over uw achteruitkijkspiegels hangen en vastmaken met een elastiek.

Hebt u niets waar u uw ruiten mee kunt afdekken, bind dan een oude sok of iets dergelijks om uw ruitenwissers. Dat vermijdt alvast dat ze ‘s nachts aan uw ruiten vastvriezen. Is dat toch gebeurd en is uw ruit aangevroren, gebruik dan uw ruitenwissers niet. Het belast de motortjes van uw ruitenwissers en beschadigt de bladen ervan. Ga alleszins niet aan de slag met huis-, tuin- en keukentips genre “met een opengesneden aardappel over uw voorruit wrijven”. Dergelijke tips werken meestal niet. Hou tot slot uw ruiten proper: ijs hecht zich makkelijker aan een vuile ruit.

Toch bevroren, wat nu?

Staat u ‘s morgens toch voor een voldongen feit, dan moet u onvermijdelijk met de ijskrabber aan de slag. Investeer in een degelijke ijskrabber. Die hoeft niet duur te zijn, maar belangrijk is dat hij van goede kwaliteit is. U wil immers alleen het ijs van uw voorruit halen, en niet de bovenste laag van uw voorruit. Eventueel kunt u ook een ruitenontdooier kopen of zelf maken. Gewoon op de ruit spuiten en even wachten.

Even uw verwarming volop laten blazen om zo uw ruiten in sneltempo te laten ontdooien? Dat doet u beter niet. Het belast niet alleen uw auto onnodig, uw verwarming blaast pas warme lucht wanneer uw motor op temperatuur komt. Bovendien staat u dan te krabben in de uitlaatdampen van uw auto.

Ook een slecht idee: snel wat warm water op de ijslaag gieten om het zo te doen smelten. Het verschil in temperatuur is slecht voor uw ruit. Hebt u een sterretje in uw voorruit, dan kan dat op die manier verder openbarsten. Duw bij het krabben trouwens niet te hard op sterretjes of barstjes in uw voorruit. Dat kan de schade alleen maar vergroten.

Boete vermijden

Vergeet ten slotte niet het ijs van al uw ruiten te krabben. Dat betekent dus niet alleen uw voorruit, maar ook uw zijruiten, zijspiegels en uw achterruit. Rijden met een beperkt zicht is niet alleen gevaarlijk, u riskeert er ook een boete mee.